udv-hsz csik-udv

ZSÖGÖDFÜRDŐ

Csíkzsögöd vagy Zsögöd ma Csíkszereda déli tartozéktelepülése, külvárosa. Zsögödfürdővel együtt 1930-ban egyesült Csíkszeredával.

Zsögödfürdő az Alcsíki- és Felcsíki-medencét összekötő Olt-szorosban terül el. Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található. A Harom-Somlyó vulkáni formákat áttörő Olt jobb partján feltörő hideg és langyos források vizét hasznosítják a fürdők. 17 kádas melegfürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. A telepen melegített vizű úszómedence és mofetta is található. Külső, hideg vizes (17°C) úszómedencéjét 1980-ban építették. 1990 után - több más fürdőhellyel együtt - Zsögödfürdőn is befejeződött a színes fürdőélet.

Szénsavas borvize vasat, bikarbonátot, ásványi sókat tartalmaz, hozama 30 liter másodpercenként. Ez a nagy hozamú forrás táplálja a borvíztöltőde mellet a szabadtéri strand 2 medencéjét, valamint a kádas meleg fürdőt.

A zsögödi borvizet reumatikus bántalmak, emésztő- és érrendszeri, vese- és idegbántalmak gyógyítására használják. Fokozza a szervezet anyagcseréjét, jó hatással van a központi- és vegetatív idegrendszerre; perifériás ér- és bőrerek tágulását hozza létre.

A mai városrész tengerszínt feletti magassága 660-680 m.

Neve szorosan összefügg Nagy Imre (1893–1976), a híres székely festőművész munkásságával, akinek nevét Zsögöd főutcája is viseli.
Zsögöd a hozzátartozó Zsögöd neve a „ség” hegy jelentésű régi magyar szóból ered, ennek a származéka (Szőcs János, 1991).

Látnivalók:
- Nagy Imre képtár (a Nagy Imre festő utcában; Telefon: 0266-313963).
- Nagy Imre szülőháza (a képtár melletti egyszerű fatornácos parasztház)
- Zsögödi római katolikus plébániatemplom (Zsögöd utca 52. szám): Az egycsarnokos templom 15. században épült, gótikus stílusban, (főleg a keleti része) majd a 18. századi barokk korszak átalakításait őrzi. A zsögödi Mikó család építette (1707) és Szentháromság tiszteletére szentelték fel.
- Mikó udvarház (Zsögöd utca 47-49.): A 19. század elején épült, a gótikus templommal szemben, neoklasszikus-empire stílusban. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

Forrás:
www.wikipedia.hu

www.zsogodfurdo.ro

Keresés a honlapon: