udv-hsz csik-udv

KOTORMÁNY

Kotormány (románul Cotormani) falu Hargita megyében. Csíkszentgyörgy községhez tartozik.

A trianoni békeszerződés előtt Csík vármegye Csíkszentmártoni járásához tartozott.

Az Akó-kaputól a Fiság völgyébe vezető út bal oldalán, a dombok között bújik meg Kotormány, az elrejtett falu.
Kotormányhoz a Csíkszeredából Tusnád felé vezető országútról az Akókapunál kell letérni Bánkfalva, Csíkszentgyörgy, Menaság irányába.

Kotormány egy völgykatlanban fekszik, messziről csak a kápolna tornya látszik. Neve is valószínűleg a fekvésére utal, ugyanis úgy tűnik, mintha a dombok által körülzárt falucska egy kikotort völgybe települt volna. Patakja és borvize nincs, de minden udvaron jó vizű kút található.

A falu első lakói a hagyomány szerint a Bodók voltak, akik a Fejben, a mai falu feletti részben laktak. Róluk kapta a falu keleti határában levő Bodó-kútja a nevét, amely arról nevezetes, hogy vize a legnagyobb szárazságban sem apad el.

A falunak csíki viszonylatban kiváló termőképességű határa van. Ezt bizonyítja, hogy 1896-ban, a millenniumi kiállításon búzája aranyérmet nyert. A Hargita hidegétől védett kertekben sok a gyümölcsfa is. Nemcsak szilvából, almából és körtéből szokott itt jó termés lenni, hanem a csíki hideget kevésbé bíró dió is szépen terem. Lakóházainak többsége az 1914-es tűzvész után épült. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt kápolnát 1640-ben építették, búcsúját július első vasárnapján tartják. Harangja minden hónap első vasárnapján hívja egybe a híveket.

1992-ben 65 lakosa volt, mindenki magyar.

Lakói római katolikusok.

http://www.rejtekhely.ro/modules.php?spgmGal=RH1675&name=News&file=article&sid=1675
http://hu.metapedia.org/wiki/Kotorm%C3%A1ny

Keresés a honlapon: