udv-hsz csik-udv

HARGITAFÜRDŐ

Hargitafürdő Csíkszeredához tartozó, hegyvidéki jellegü, helyi érdekű fürdő- és üdülőhely, a csíkiak kedvenc síparadicsoma.
Csíkszeredától 22, Székelyudvarhelytől 46, Madéfalvától 18 km-re található.

Jelenleg Csíkszeredához tartozik, de 1898 és 1914 között Csíkcsicsó része volt.

1250–1400 m magasan helyezkedik el a Csicsói-Hargita dél-keleti oldalán.

Hargitafürdőt a kaolin-kitermelése tette ismertté, meg a már régebbről használt borvízforrásai és mofettája.

Hargitafürdő fejlődése az 1920-as évek után indult meg. Az itt találhatű két kéngödör fölé házat építettek, megépült a melegfürdő, a kápolna, szaporodni kezdtek a magánvillák is. 1941-ben a kitűnő hóviszonyokkal rendelkező fürdőtelepet a magyar honvédség tiszti üdülőteleppé és síoktató központtá fejlesztette.
Az üdülőtelep gyógyhatása egyre ismertebbé vált, s ma már az egész ország területéről, de különösen Erdélyből sokan keresik fel a nyári hónapokban a büdös gödröket.
Hargitafürdő a szív és érrendszeri megbetegedések mellet szubalpesi éghajlatának köszönhetően a pajzsmirigy túltengésben és légúti betegségekben szenvedők is hasznát vehetik.
A téli sportok kedvelőinek Hargitafürdő egyik legkedveltebb központjává vált, ami kitünő hóviszonyainak köszönhető. A sízésre alkalmas hó általában négy hónapot tart, december, január, február, március, de nem ritkák azok az évek, amikor a síidény májusig is kitolódik. Három különböző szintű, felvonóval ellátott sípályája, Nagypálya (Kossuth, Csompoly), Középső pálya (Miklós,IGO) Ózon pálya (Kompona) 1975-1992 közötti időszakban épült ki, ahová már Magyarországról is érkeznek vendégek.


Látnivalók:
- Borvizes melegfürdő, ami 1920-ban létesült, de 1950-ben felszámolták csak mofettája maradt meg.
- Határában magasodik a Tolvajos-tető, ahol három nagy kereszt áll 896, 1896 és 1567-es évszámokkal a honfoglalásra, Márton Áron születésére és a János Zsigmond seregén itt aratott győzelemre emlékeztetve. A Tolvajos-tetői 1567-es ütközet, azonban nagyon kétséges, hogy egyáltalán megtörtént-e, hiszen 1567-től 1727-ig egyáltalán senki nem emlegeti, egyetlen krónikás sem említi. A Habsburg uralom 1711-es berendezkedése után 16 évvel, 1727-ben történik meg az első említése ennek a "csatának". A Habsburgok igyekeztek átformálni a magyar történelmet, a maguk politikai célja szerint.
- Római katolikus kápolnája közelében 1996-ban új templom épült.
- Számos közkedvelt sípályája van.

Forrás:
www.hargitafurdo.ro
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hargitaf%C3%BCrd%C5%91

Keresés a honlapon: