udv-hsz csik-udv

CSÍKSZÉPVÍZ

Csíkszépvíz (gyakran Szépvíz, románul Frumoasa) falu Hargita megyében.

A Tatros völgyét őrző falvak legnagyobbika. Csíkszeredától 12 km-re északkeletre a Szépvíz-patak völgyében fekszik. Csíkszentmiklós és Csíkborzsova tartozik hozzá.

Csíkszépvíz a környék leglátogatottabb hegyvidéki üdülőhelyeinek egyike.

Neve:
A monda szerint neve onnan származik, hogy Szent László a tatárokat legyőzve lovával egy szikláról a patakba ugratott, és „szép víz” – jegyezte meg. Régen Szépmezőnek is nevezték.

A falu felett északra magasodó Pogány-havas előfokán gótikus kápolnarom van. A monda szerint Szent László építtette a tatárok legyőzésének emlékére, a közelében levő sziklán pedig két lólábhoz hasonló bemélyedést Szent László lovának patkóhelyeként emlegetnek. A falu valószínűleg előbb itt a hegytetőn feküdt és csak a békésebb időkben települt le a hegy alatti völgybe. 1669-ben I. Apafi Mihály fejedelem engedélyével örmények telepedtek itt le, akik alig 200 év alatt módos, városias településsé fejlesztették. A gyimesiek egykori vásáros helye, környékén borvízforrások vannak. Felette 1986-ban épített gát és víztározó található.

Előkelőbb voltát, kereskedelmét és iparát a Moldovából ide telepedett örmény kereskedő családoknak is köszönhette. A Szépvízi járás székhelye volt. Az 1700-1800-as években Szépvíz a Csíki-medence legjelentősebb kereskedelmi központja volt. Élénk kereskedelmet folytatott Moldvával. A csíki csergekészítés egyik jelentős helyeként ismerték. Mindig népes falu volt, és vásártartási joggal rendelkezett.

Lakóinak száma 1992-ben 1.768 fő, melyből 12 román és 1.755 magyar. Négy falut irányít.
A község lakossága 1996. január 1-én 3.672 fő volt. A székelyek mellett örmények is lakták.

A tájkép egyik érdekessége a csíkszépvízi víztározó, amely 1986-ban épült a Szépvíz-pataka és mellékágainak völgyében.

Látnivalók:
- A Pogány-havas előfokán látható gótikus kápolnarom, valószínűleg a régi falu ősi temploma.
- A Havasboldogasszonynak szentelt Bíró-kápolna 1694-ben épült, 1861-ben restaurálták.
- A Szent László római katolikus templom 1890-ben ortodox temploma 1879-ben, az örmény templom 1785-ben épült. A harangokat Pozsonyból, a szobrokat Tirolból vásárolták. Felszentelése három év múlva, június 27-én, Szent László napján és az ő tiszteletére történt. Önálló plébániája 1901-ben létesült, addig Csíkszentmiklós filiája volt.Faharangtoronya a 19. században készült. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.
- A csíkszépvízi víztározó: A Nagyszépvíz-patak völgyének középső szakaszán 1986-ban egy földgátat emeltek. A mesterséges tóba ömlik a Pálos-pataka és a Szalonka-pataka. A tározó Csíkszereda vízellátását biztosítja. Az idelátogató vendégek nagy része a síkirándulások híve, de sokan Székelyföld és Erdély szépségeit szeretnék alaposabban megismerni, kapcsolatot teremteni, barátságot kötni. Ha esetleg hóhiány miatt a megye egyik leghosszabb (900 m) sípályája helyben nem használható, akkor a csíksomlyói, zsögödi és hargitafürdoi sípályákat lehet igénybe venni. A vendégek kikapcsolódhatnak a környék gyönyöru tájaira szervezendő kirándulások, séták alkalmával, a sporthorgászok pedig az alig 200 méterre fekvő víztározóban horgászhatnak. A sárkányrepülésre a közeli magassági pontok kedvezo lehetőségeket kínálnak.

http://www.csikszepviz.ro
http://hu.metapedia.org/wiki/Cs%C3%ADksz%C3%A9pv%C3%ADz
http://www.harghita.ro/rom/3/32/32csikszepviz.html
http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/Panziok/Szep.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksz%C3%A9pv%C3%ADz

Keresés a honlapon: