udv-hsz csik-udv

CSÍKSZENTMIKLÓS

Csíkszentmiklós (románul Nicoleşti) falu Hargita megyében.

A település a Csiki – havasok nyugati lejtőjén, a Moldvába vezető 12A országút mentén helyezkedik el, Csikszeredátol 11 km-re. Szomszédos település, észak felől körülbelül 1 km-re, Csikszépvíz, dél – nyugatra ugyancsak 1 km-re Borzsova. Közeli települések, Csíkdelne, majd Csíkszépvízt követően Csikszentmihály.
Össze van épülve Szépvízzel. A falun átfolyik a Szent Miklós pataka.

Nevét a Szent Miklósnak szentelt román kori templomáról kapta.
Nevét először 1333-ban írták bele a pápai tizedjegyzékbe Santo Nicolae néven. A falu neve a következő századokban így alakult: 1495-Senth Miclos 1496-Szent Miklos 1638-Santus Nicolaus 1854-Csík-Szent-Miklós.

1332-ben S. Nicolao néven említik először. Első román kori, 1498-ban gótikus stílusban átépített templomát 1661-ben a tatárok égették fel, 1694-ben pedig tornyát is lerombolták. A tornyot 1724-ben újjáépítették. 1910-ben 1100 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Szépvízi járásához tartozott. 1992-ben 1152 lakosából 1148 magyar és 4 román volt.

A száraz dombon lévő templom, a plébánia épülete és a Fő út mellett elhelyezkedő kultúrház számít a falu központjának. Ezek köré csoportosul a három településrész vagy tizes: Alszeg, Középszeg és Felszeg.

A 2oo2 – es évi népszámlálás alapján 9oo lakósa van, nemzetiségi megoszlás szerint legtöbb a magyar ajkú, vallási hovatartozás szerint pedig a római katolikus.

Látnivalók:
- Csíkszentmiklósi római katolikus vártemplom: 1777 és 1784 között épült a régi gótikus templom újjáépítésével barokk stílusban. Lőréses, tornyos erődfala 1722-ben épült az 1661-es és1694-es dúlások után. Harangjának hangja messze földön híres.
- Csíkszentmiklósi rovásírásos deszkadarabok
- Falumúzeum: A csíkszentmiklósi plébániahivatal egyik termében 2006-os év elejétől falumúzeum működik. Az értékes tárgyak összegyűjtését Lakatos István kezdeményezte és Gergely Géza, helyi esperes – plébános is segítette. A gyűjtésbe a falu lakói is részt vettek és segítettek a terem berendezésében is. A heteken, hónapokon át tartó „gyűjtögetés” eredménye, a nagyszüleinktől kapott, esetenként több évszázados régi tárgyak kiálítása a falumúzeumban. Ma már láthatunk a múzeumban 1827-ből és 1832-ből fennmaradt tulipános ládákat, járomot, favillát, bevető lapátot, krumpli törőt, kisebb és nagyobb méretű teknőket, ugyancsak méretben, illetve színben különböző utazó ládákat, zekéket, székely szoknyákat és székely harisnyákat, csizmákat, több fonót, kasztent és még sok kisebb-nagyobb kancsót. Ezenkívül az I. világháborúból kitüntetett huszár – Orbán Balázs – portréja is a múzeum alkotó eleme.

http://csikszentmiklos.ro
http://hu.metapedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmikl%C3%B3s
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmikl%C3%B3s

Keresés a honlapon: