udv-hsz csik-udv

CSÍKRÁKOS

Csíkrákos (románul Racu) falu Hargita megyében.

A falu Csíkszeredától 10 km-re északra a Rákos-patak mentén a Középcsíki-medence kijáratánál fekszik.
A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott.

A székelyek ősi gyülekező helye.
Itt Rákosmezején állapították meg a székely törvényeket László herceg jelenlétében.

Neve Rakus alakban, 1334-ben bukkan fel először.
Határában volt Abránfalva, mely a tatárjárásban pusztult el. A Bogát, a Vár és a Kulcs patak közötti kiszögellő hegyfokon feltehetően bronzkori eredetű vár maradványai láthatók. A vár valószínűleg egykor a magyar határvédelmi rendszer része volt.
1764-ben a madéfalvi veszedelem előtt is itt gyűltek össze a tiltakozó székelyek.

1910-ben 1604 magyar lakosa volt.
1992-ben 1164 lakosából 1158 magyar és 6 román volt.

Látnivalók:
- A Bogáthegyi kápolna: a községgel szemközt, az Olt nyugati oldalán kis hegyfokon áll. Az 1725-ben Szent Fülöp és Jakab tiszteletére emelt kápolnát többnyire a Bogáthegyi kápolnaként említik. Helyén korábban vár állt. A vár alatt több borvízforrás fakad, melyeket az Oltbogáti melegfürdőben hasznosítanak, míg hidegforrását ivóvízként hasznosítják.
- Az erődtemplom: A község határában, alacsony dombtetőn található. A Boldogsásos Szűz tiszteletére szentelt templom eredetileg román stílusban épült a 13. század végén. A 15. században átépítették, és fallal vették körül. Ekkor kapta csúcsíves boltozatát és kőkeretes gótikus ablakait. A templomot 1507-ben Szablya Péter bővítette ki, hogy a környék zászlósurai és a banderiális katonaság elférjen benne. A templom kriptájában nyugszik Cserei Zsuzsanna, Zágoni Mikes Kelemen menyasszonya. A cinterem fala mellett áll Zöld Péter emlékműve.
- Pogányvár romjai: a Hargita Galusatető nevű főcsúcsa alatt a Várpatak és a Szilas patak közti 1273 m magas szirten. A vár a 13. században épülhetett, a székely határvédelmi rendszer része volt. A 15. századig lakták, a császáriak rombolták le.
- Cserei-kúria: 1667 és 1674 között Cserei János építette, 1851-ben állították helyre.

Címere:http://www.rakos.ro/
http://www.harghita.ro/rom/3/32/32csikrakos.html
http://www.szaszandras.info/ajanlo/muemlekek/csikrakos.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkr%C3%A1kos

Keresés a honlapon: