udv-hsz csik-udv

CSÍKJENŐFALVA

Csíkjenőfalva (románul Ineu) falu Hargita megyében.

Csíkszeredától 20 km-re északra az Olt partján fekszik.
A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott.

A Felcsíki-medence nyugati részén, az Északi-Hargita alján fekszik, Karcfalvával és Csíkszenttamással közvetlen közös határt alkotva. Tengerszint fölötti magassága 725 méter körül van. A falut átszeli az Olt és Székaszó folyó,

1333-ban említik először.
Az egyházközség, amelyhez századokon át Jenőfalva tartozott és tartozik ma is Karcfalvával együtt, a pápai dézsmajegyzék szerint 1332-től Terkő néven, majd 1406-tól Nagyboldogasszony néven, mint közös települést említi.

Jenőfalva lakói főleg állattartással és földműveléssel foglalkoztak, de a katonáskodásból is kivették részüket. Főleg az osztrák uralom alatt, az 1700-as években, amikor a török-tatár betörések ellen a határ védelmére rendelték ki őket.

Egykor nagyobb és népesebb település volt a vele összenőtt Karcfalvánál, később azonban elvesztette jelentőségét szomszédjával szemben.

Határában a Vaskéstőn borvízforrás található.

1910-ben 2237 lakosa volt. Jelenleg 675 gazdaságban közel 1800 lakóst tartanak nyilván, de ezek száma egyre apad és az elöregedés jelei is számottevően befolyásolják a népesség alakulását.

http://felcsik.ro/hu/csikkarcfalva-csikjenofalva.html
http://www.karcfalva.ro/karcfalva-kozseg/csikjenofalva.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkjen%C5%91falva

Keresés a honlapon: