udv-hsz csik-udv

CSÍKDÁNFALVA

Csíkdánfalva (románul Dăneşti) falu, 1923-ig Csíkmadarassal, Csíkjenőfalvával és Csíkszenttamással együtt Csík-Nagyboldogasszonyfalvához tartozott. Csíkmadaras leválása óta önálló községközpont.

Csíkszeredától északra, tõle 21 km-re terül el, az Olt lapályán, az E578-as út mentén 704 méter tengerszint fölötti magasságban. Északon Csíkkarcfalva, délen Csíkmadaras, nyugaton a Hargita hegyvonulata és keleten a Csíki havasok képezik a falu határát.

A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott.

Neve valószínűleg a magyar Dániel személynév régi Dán alakjából ered.

Története
Határában bronz és vaskori leleteket találtak. Itt dolgozták fel egykor a Csíkmadarason bányászott vasércet, vashámorai 1779-ig működtek. A középkorban temploma nem volt, lakói Karcfalvára jártak templomba. 1567-ben Danffalva néven említik. A település 19. században a felcsíki fazekasság központja lett, ma fekete-kerámia üzem is működik itt.

Egyházilag Madarassal és Jenõfalvával együtt Csík-Nagyboldogasszony falvához (Karcfalva) tartozott. 1923-ban vált el tõle. 1922-ben Csíkkarcfalva ajándékaként egy Mária-szobrot kaptak, s ekkor fogtak hozzá a templom építéséhez. A neogótikus stílusú katolikus templomot 1935 dec. 8-án szentelték fel.

A falunak 1910-ben 2700 magyar lakosa volt. 1992-ben 2407 lakosából 2390 magyar,12 román és 5 cigány volt.

Itt működik Felcsík egyetlen mezőgazdasági szakközépiskolája, mely Petőfi Sándor nevét viseli.

Látnivalók
- A községközpont egyik legrégibb és legmarkánsabb, Kós Károly építészeti stílusára jellemzõ épülete a csíkdánfalvi származású Antal Vidor építészmérnök által 1912-ben tervezett Községháza.
- Egy másik nevezetes épület a mûvelõdési ház, melynek homlokzatát a szintén dánfalvi születésû Zsigmond Márton festõmûvész és grafikus nonfiguratív mozaikja díszíti. A létesítmény elõtt 2002-ben az 1848-as szabadságharcban résztvevõ csíkdánfalviak emlékére egy bronz emlékmûvet állítottak.
- 1922 és 1935 között épített neogótikus római katolikus templomát erődfal övezi, melyet torony is erősít. Közelében áll az Erzsébet királyné emlékoszlop.
- Határában nyugatra 1,5 km-re levő Dugásfürdőn 21 °C-os borvizes fürdőtelep működik, amely 1926-ban létesült.
- 15 km-re nyugatra a Madarasi-Hargita és a Fertő-tető között 1400 m magasan borvízforrás tör fel.

Címer


Forrás:
http://www.danfalva.ro
www.wikipedia.hu

Keresés a honlapon: