udv-hsz csik-udv

CSÍKBÁNKFALVA

Csíkbánkfalva (románul Bancu, korábban Lassice) falu Hargita megyében. Közigazgatásilag Csíkszentgyörgyhöz tartozik.

Csíkbánkfalva a Fiság-pataka völgyében fekszik megközelítőleg 720 m-es tengerszint feletti magasságban. Csíkszeredától 17 km-re található. Megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton. Ezenkívül Csíkszentmártonból, a 123B megyei úton (az Áj-patak mentén halad felfelé) érhető el.

Szorosan összenőtt a tőle északra fekvő Csíkszentgyörggyel. A határt a két falu között a templom és az Egyház-pataka jelöli ki.

Története:
Területe ősidők óta lakott. A falu keleti végén neolitikumi település nyomait tárták fel. 1910-ben 1495, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Kászonalcsíki járásához tartozott. 1992-ben 1344 lakosából 2 román kivételével mind magyarok voltak.

Nevének eredete:
1898-ban törzskönyvezték Bánkfalva néven. Ekkor Csíkszentgyörgyhöz tartozó település volt.
Nevét Bánk nevű alapítójáról kaphatta. Mai jelzős magyar nevét 1911-ben kapta.

Falunk keleti határában borvízforrások sorakoznak. Alsóköves saroknál, a Békás és a Radovány-patakok folyása mellett, a Gönczéd nevű büdösköves borvízforrást már Benkő Károly (1853, 28. és 131.) is jelezte. Vize akkoriban világosszürke színű volt és jó szem erősítőnek tartották. Ezenkívül ismeretes az Édesbükke vasas borvízforrás is.
Az Adorján-fürdõben menedékház és mofetta várja a vendégeket.

Látnivalók :

* Keleti határában az Egyházas-patak völgyében borvízforrások körül épült Adorjánfürdő. 1947-ben létesítette Adorján Albert helyi lakos.

* Szent János kápolnája 1700-ban épült.

Forrás:
http://csikbankfalva.5mp.eu
www.wikipedia.hu

Keresés a honlapon: