udv-hsz csik-udv
Fejlődik a turizmus régiónkban

Birtalan József, Hargita Megye menedzsere válaszolt kérdéseinkre

- Ön szerint milyen irányba halad régiónk turizmusa?
Hargita megyében hogyan áll a turizmus a nemzetközi mérce alapján?
Veleményem szerint a regiónk, Erdély és Székelyföld turizmusa a fellendülés időszakát éli. Ez a hatóságok, a közintézmények és a turizmus bármely területén érdekelt vállalkozóknak köszönhető első sorban, de nem elhanyagolható a válság hatása sem, amely főleg hazai vagy közeli regiókba vezeti a turistákat.
Ugyanakkor láthatóak az utóbbi évek munkájának eredményei is, létesítmények, szálláshelyek, de főleg programajánlatok jelentek meg, mindez vonzó turisztikai célponttá alakította a régiónkat.
Végül, de nem utolsó sorban, fontosnak tartom a Székelyföld régió egységes turisztikai promócióját is, mivel az összehangolt  cselekvés közös érdekeinket szolgálja.
Természetesen ez csak a fellendülés kezdete, de kitartó munkával, a befektetések ösztönzésével, a regió egységes megjelenítésével és promóciójával tartható a pozitív trend.

- Mennyire népszerű pont Csíkszék a turizmus szempontjából?
Csíkszék adottságai révén a turizmus szempontjából a régión belül kiemelt helyen van, elég a téli sportokra vagy akár a Pünkösdi csíksomlyói búcsúra gondolnunk.
Mint Székelyföld keleti kapuja, fontos szerepet játszott törtenelmünkben is, és ez is különös vonzerőt kölcsönöz Csíkszéknek.

- Milyen fejlesztések valósultak meg az utóbbi időben ebből a szempontból?
Több sípálya építési projekt kezdődött el, a nyári sportoknak vagy akár minden évszakban hasznosítható létesítmények épülnek, de fontos kiemelni a hagyományos népi fürdők felujítási programját is, amelynek keretében tizenegy helyi érdekű borvízfürdőt ujítottunk fel, vagy a turistaösvények felujítását, információs táblák elhelyezését, a hegyi turista menhelyek telepítését, mindazt, ami a biztonságos többévszakos turizmus alapját képezi.
Itt említeném meg a székelykapu-felújítási, valamint a hagyományos székely falukép megőrzését segítő programjainkat, mivel az épített örökségünk megóvása és hasznosítása is hozzájárul a régió vonzerejének növeléséhez.
Folyamatban van a Maria-út kiépítése is, ez reményeink szerint, mivel Csíksomlyó zarándok célpont, Erdély-szerte és Székelyföldön is újabb lendületet ad a vallási turizmusnak. Gyakorlatilag a gyulafehérvári Caritasszal és az Erdélyi Kárpát Egyesülettel összefogva egész Erdélyt átszelő zarándokutat epítünk, összekötve regiónkat a zarándokút másik végpontjával Mariazallel.
Kidolgozott és elfogadott turizmus-fejlesztési stratégiánk van, több tervünk is létezik, ezekből most csak egy párat említenék meg: minél előbb szeretnénk rendszerbe foglalni a Hargitafürdőn és a Madarasi Hargitán létező és tervezett sípályákat. Folytatjuk tovább a népi fürdők felújítási programját is, és két bicikliút megépítését tervezzük a régióban.
Ugyanakkor az idei év a gasztroturizmus éve kell legyen, hasznosítva a helyi termelők összefogásán alapuló Székely termék programunkat is.
Folytatjuk a Székelyföld régió egységes turisztikai promócióját, összesen öt, az Europai Unió által finanszírozott nyertes projektünk van e téren.
És természetesen folytatjuk a közös részvételt a régió többi megyéjével a belföldi és külföldi turisztikai vásárokon.

- Hogy látja a Szabadidőkalauz státuszát turisztikai és hagyományőrző vonalon, illetve értelmét a Csíkszéki régióban?
A turizmus szempontjából elsőrendű fontosságú a promóció és az informació. Senki sem látogat olyan régióba, nem keres fel olyan helyet vagy létesítményt, amiről nem tud semmit, azt sem hogy létezik, azt sem, hogy miért érdemes azt meglátogatni. Ebből a szempontból a Szabadidőkalauz fontos szerepet fog betölteni, a  turizmusban érdekelt szereplőket szolgálja, de ugyanakkor segítséget nyújt az ide látogatók számára is.
Mindannyiunk számára fontosnak tartom a kezdeményezést és sok sikert kivánunk munkájukhoz.

Keresés a honlapon: