udv-hsz csik-udv
Népvándorlás kori leleteket találtak a szárhegyi Lázár-kastély szomszédságában

A szárhegyi Lázár-kastély szomszédságában lévő területen népvándorlás kori tárgyak kerültek felszínre. Az ásatásokat a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum végzi Hargita Megye Tanácsának és a Communitas Alapítványnak a támogatásával. A múzeum régészei egy 1967-ben végzett ásatás alapján választották a helyszínt, ugyanis Kovács Dénes és Tarisznyás Márton akkor tárt fel egy 3. századi gót házat, kilenc edénnyel.

Demjén Andrea régész a tavaly elkezdett munkát folytatva most megtalálta a ház nyugati sarkát, egy külső kemencét és két középkori gödröt. A munkálatok még zajlanak, a feltárás a vizigótok jelenlétére utal, már találtak népvándorlás kori kerámiát és egy római katonai veretre is bukkantak.

Az utóbbi évek régészeti eredményeit egy kiadványban szeretnék összesíteni – mondta el Csergő Tibor múzeumigazgató – , mivel a késő-középkori, újkori lelőhelyről sem a gyergyószentmiklósi közvélemény, sem a tudomány egyelőre még nem tud. Első alkalom, hogy a bukaresti, kolozsvári, jászvásári egyetemek diákjai mellett Norvégiából, Kanadából, és az Egyesült Államokból is érkeztek régészhallgatók, ugyanakkor általános iskolás diákok is részt vesznek a kutatómunkában.

Vincze Csilla
Marosvásárhelyi Rádió

Keresés a honlapon: