udv-hsz csik-udv
A biztonságos természetjárásért dolgozik Hargita megyei Hegyi és Barlangimentő Szolgálata

Mozgalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának csapatai. Szeptember 21-22-én biztonságos átkelőt alakítottak ki a Gyilkos-tónál, turistaösvények felújításán dolgoztak, jelzéseket festettek, információs anyagokkal látták el a menedékhelyeket. A szakemberek ismételten felhívják a figyelmet, hogy óvjuk a természetet, a felszereléseket a biztonságos túrázás érdekében.

Új átkelő a Gyilkos-tónál
A hegyimentők korábban jelezték, hogy elkorhadt a Kis-Békás-patakon átívelő függőhíd, veszélyes lett a patakon való átkelés, valamint tönkrement a Gyilkos-tónál levő, deszkákból épített átkelő. Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának gyergyószentmiklósi csapata, látva a megnövekedett balesetveszélyt, igyekezett a turisták biztonsága érdekében azonnal cselekedni, és új drótkötélkorlátot helyeztek el az elkorhadt deszkaátkelő helyére. Mivel ez a szakasz sűrűn látogatott, különös figyelmet fordítanak a hegyimentők ezen ösvények tisztítására, járhatóvá tételére, az új biztonsági felszerelés is a minél egyszerűbb, biztonságosabb átkelést szolgálja.

A Hegyi és Barlangimentő Közszolgálat munkatársai kérik a turistákat, hogy legyenek figyelmesek ezen szakasz látogatásakor, és óvják a biztonsági felszereléseket.

Turistaörvény felújítása, jelzések festése
Nagy lépésekben halad a turistaösvények felújítása a Biztonságos hegyi turizmus elnevezésű program keretében, a tervek szerint idén újabb 200 km-t adnak át. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával megvalósuló projektnek nagy lelkesedéssel fogtak neki a hegyimentők, hetente több kilométer turistaösvényt mérnek fel, takarítanak meg, és látnak el új jelzésekkel. 

Nagy lendülettel folyik a munka: Maroshévíz térségében tematizálják is a turistaösvényeket, Udvarhelyszéket Csíkszékkel idéntől újabb felújított ösvények kötik össze, Gyergyó térségében a befejezett Nagyhagymás hegység után a hegyimentők rátértek a nagyon elhanyagolt Görgényi-havasokra és a Gyergyói-havasokra. 
A terepmunka végén digitalizálják a turistaösvényeket, erre pedig bizonylatot állít ki a turisztikai minisztérium. Az adatok digitális feldolgozása Hargita megyében több mint 900 kilométeren biztosít kiváló körülményeket a túrázáshoz.

A hegyimentők kérése, hogy a kihelyezett táblákat, oszlopokat ne rongáljuk, a turistajelzéssel ellátott fákat ne vágjuk ki, mert ezek baj esetén életet menthetnek.

Újabb lépések a hegyi menedékekért 
Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata továbbgondolva a hegyi menedékek szerepkörét, újabb lépéseket tett azok megóvására a turisták biztonságának növelése érdekében. Hamarosan befejezik azt a munkát, amelynek során minden menedéket információs anyagokkal – turistakönyvek, térképek, az odavezető ösvényeket kiegészítő táblák – látnak el. 

A hegyi menedékekre vonatkozóan számos pozitív visszajelzés érkezett a közszolgálathoz, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a turisták gyakran látogatják, és viszonylag rendben is tartják. Sok esetben a hegyimentőknek is sikerült telefonos segítséget nyújtaniuk az eltévedt turistáknak, és a menedékhez irányítani őket, ahonnan biztonságosan lehozhatták. Éppen ezért ezeket a helyeket a baleset megelőzését szolgáló anyagokkal is ellátják. 

A továbbiakban olyan információs anyagokat is kihelyeznek, amelyek megkönnyítik a tájékozódást, tartalmaznak hasznos telefonszámokat, a túrázáshoz szükséges információkat, valamint baj esetén a tennivalókat.

Az arra járókat arra kérik, a turistakönyvbe jegyezzék le, hogy mikor jártak ott, mennyi időt töltöttek el, hányan voltak és észrevételeiket, valamint tartsák szem előtt, hogy ezeknek a létesítményeknek életmentő szerepük van.

www.erdely.ma

Keresés a honlapon: