udv-hsz csik-udv
Megjelent Erdély első történeti atlasza

Bereznay András történész és kartográfus Marosvásárhelyen mutatta be Erdély történetének atlasz című könyvét. Erdélynek ez az első történeti atlasza.

Bereznay András igazi csudabogár, foglalkozására nézve történész és kartográfus, a historikus térképrajzolás egyik nemzetközi szinten jegyzett mestere.

Nagy sikert és parázs vitákat jósolok az olvasó kezében lévő munkának. Sikerét eleve biztosítja már a témaválasztás is: ennek a nagytájnak (országnak) régiónak mindeddig senki sem készített külön történelmi atlaszt. A most átlapozandó kötet a Meszestől és a Királyhágótól az Ojtozi-szorosig terjedő úgynevezett történeti Erdély több ezer éves múltját vetíti térképekre. Sikerét a térképlapok egyedisége is biztosítja.

Bizonyosan vitákat fog gerjeszteni az atlasz, elsősorban a magyar és a román történészek körében. Ez természetes is egy civilizációk konfliktusövezetében lévő országok esetében.

Tény viszont, hogy a szerző a vitatott kérdések ábrázolásakor a leginkább valószínűsíthető tudományos eredményeket vagy feltevéseket vitte térképre, és ahol ezt indokoltnak látta, ügyelt a feltételes módban való fogalmazásra.

Jó szívvel ajánlom tehát Erdély első történelmi atlaszát az érdeklődő olvasók figyelmébe.

Sipos Gábor
magyarmenedek.com

Keresés a honlapon: